Räddade databasen

Kolla! En uppdatering!

Använder den här servern för andra syften än bara webhosting och personerna jag hyr min plats ombord på servern av ville flytta mig till en annan av deras maskiner för att samla ihop användare och kunna stänga ner en maskin för att spara pengar. Inget problem med det, det har hänt förr och de ger en en full backup av vad man hade på den förra maskinen som man får flytta ut och få till rätta igen på den nya själv.

Till skillnad från förra gången så hade jag dock nu en MySQL databas med något av smått värde/intresse så jag gick till support IRC kanalen och frågade om det var så lätt som att installera MySQL igen och kopiera in mappen för min databas från min backup på motsvarande ställe för ny backup.

Fick som svar att bara flytta in hela den gamla MySQL mappen från min backup på rätt plats, ändra någon konfigurationsfil och att Cron sen skulle sätta igång det hela igen (Fick även krångla lite med att hitta mina gamla lösenord igen) istället. Det fungerade inte och trött och nyligen hemkommen från Emmabodafestivalen som jag var så gav jag upp och konstaterade att det väl inte var värt besväret.

Nu befinner jag mig uppe i Hudiksvall igen och sitter av tid på skolan i väntan på att folk på företag jag ringt ska återkomma med besked gällande praktikplatser så efter att ha installerat om operativsystemet på min skoldator tre gånger och sedan justerat det så som jag vill ha det så behövde jag något nytt att göra. Tog en titt på det där med databasen igen, testade min idé om att göra en nyinstallation av MySQL och bara flytta in data mappen igen samt uppdatera konfigurationsfilerna för Wordpress.

Det fungerade så nu sitter jag och skriver det här inlägget, det första på 4 månader.

Det får en att undra lite över säkerheten i MySQL dock för användarkontot i MySQL som använde databasen förut finns inte längre. Det var förvisso den förra installationens root konto jag använde och lika så nu men lösenordet har förändrats. Tycker kanske det borde funnits något mer för den att kräva identifiering på än att användarnamnet var rätt. Undrar vad som hade hänt om jag faktiskt hade skapat en egen användare med rättigheter bara just för Wordpress databasen tidigare, hade mitt nya root konto fått komma in då?